3.9 C
Skadowsk
Субота, 6 Березня, 2021

Норвезький коричневий сир Брюност в домашніх умовах. Рецепт.

Я вирішила приготувати норвежський коричневий сир Брюност. Колись мене цим сиром пригостила моя сусідка пані Лариса і мені дуже сподовся смак того сиру і можливість самій приготувати “норвезький сир”.

Норвезький коричневий сир Брюност в домашніх умовах

Традиційний норвезький коричневий сир найчастіше готується з свіжої молочної сироватки. У різних краях Скандинавського регіону його назва може відрізнятися, але суть приготування незмінна: протягом тривалого часу сироватка уварюється, карамелізуется і на виході виходить смачний і солодкуватий на смак сир з коричневим відтінком. Називається сир – Брюност і як правило, подається з темними сортами хліба і фруктовим джемом. Нам подобається.

Рецепт норвезького коричневого сиру Брюност в домашніх умовах.

Інгредієнти:

Молочна сироватка – 3 літри;
Вершки (20-25%) – 250-300 мл;
Молоко (необов’язково але я взяла) – 1 л;
цукор (необов’язково, але я взяла два кубики коричневого цукру) – 1 столова ложка.
Час приготування – 4-12 годин на уварювання сироватки (залежить від потужності вогню) + 8-12 годин (чи ніч) на застигання сиру.

Вихід готового сиру – 300-400 грам.

Тепер порахуємо вартість отриманого сиру у цінах Скадовського ринку.

  • Сироватка 3л. – 12 грн.
  • Вершки 0,25 л. – 25 грн.
  • Молоко 1 л. – 15 грн.
  • Цукор – 0,25 грн.

Отримуємо – 52,25 грн. за 400 грам норвезького коричневого сиру Брюност.

Приготування норвезького коричневого сиру Брюност в домашніх умовах.

Ставимо сироватку на вогонь і доводимо до кипіння на сильному вогні. Далі зменшуємо вогонь і починаємо поступово уварювали сироватку. Якщо є можливість перебувати поруч з плитою і помішувати сироватку, можна зробити вогонь сильніше. Я взяла велику пательну з товстим дном, дала сильного газу і  стала помішувати коли вже більша частини сироватки випарувалась.

Коли обсяг сироватки дійде до ¼ від початкового об’єму, додаємо молоко (але можна і без нього) та вершки і продовжуємо уварювали далі. Сироватка стає все темніше і густіше. За бажанням в Брюност можна додати цукор.

У міру загустіння сироватки мішати її треба все частіше і частіше. Це важливо, інакше наш сир пригорить

Продовжуємо уварювати на повільному вогні до потрібної консистенції. На цьому етапі сирну масу мішати треба постійно. Тепер сирну масу бажано перебити блендером або міксером, тому що в ній можуть бути грудки.

Якщо уварити її до консистенції липучої помадки, в результаті вийде сир, який по твердості буде нагадувати магазинний адигейський. Можна продовжити уварювали далі, поки маса не почне збиратися грудкою. В цьому випадку вийде більш твердий сир, але його дуже складно буде викласти в форму, якщо немає спеціального преса. Краще зупинитися в момент, коли масу можна легко перелити в форму.

Я взяла силіконові форми і розлила сир в них. В деякі, додала насіння кунжуту, кропу, тмину та коріандру. Ці формочки застигли зразу. Дві формочки зробила з сумішшю італійських трав, а ще парочку залишила як є, без добавок. Смачно все!

З історії норвезького коричневого сиру Брюност

У 60-их роках ХІХ століття норвезька доярка Anne Hov провела цікавий експеримент: роблячи сир з коров’ячого молока, вона вирішила перед згущенням додати до сироватці вершків. В результаті вийшов оригінальний сир з коричневим відтінком, яка не поступався за жирністю звичайним сирів. У віці 90 років фермерша була удостоєна королівської медалі за сирне винахід, а брюност придбав широку славу і став національним надбанням.

Пробуйте приготувати і ви! Цікаво, незвично і смачно!

 

Схожі записи

Як скадовчани ставляться до вакцинації від COVID-19

Ми, в групі "Скадовська толока" зробили опитування і подивились як скадовчани ставляться до вакцинації проти COVID-19. В опитуванні взяли участь 168 чоловік На сьогоднішній день, 68%...

Скадовські новини одним рядком. Про перемоги, вакцинацію у Скадовську, сміття на вулицях, ковбасу дешевшу ніж в СРСР

Все наше життя - новини. Коробкова Марія, учениця 10А класу опорного закладу "Академічний ліцей" отримала диплом та срібну медаль переможця Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких...

Як будуть щеплювати від коронавірусу. Питання які хвилюють скадовчан.

На першому етапі щеплення в Україні робитимуть лише мобільні бригади. Це група з лікаря, двох медсестер, водія та реєстратора, який фіксуватиме, кого вакцинували, і...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

- Advertisement -

Свіжі новини

Як скадовчани ставляться до вакцинації від COVID-19

Ми, в групі "Скадовська толока" зробили опитування і подивились як скадовчани ставляться до вакцинації проти COVID-19. В опитуванні взяли участь 168 чоловік На сьогоднішній день, 68%...

Скадовські новини одним рядком. Про перемоги, вакцинацію у Скадовську, сміття на вулицях, ковбасу дешевшу ніж в СРСР

Все наше життя - новини. Коробкова Марія, учениця 10А класу опорного закладу "Академічний ліцей" отримала диплом та срібну медаль переможця Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких...

Як будуть щеплювати від коронавірусу. Питання які хвилюють скадовчан.

На першому етапі щеплення в Україні робитимуть лише мобільні бригади. Це група з лікаря, двох медсестер, водія та реєстратора, який фіксуватиме, кого вакцинували, і...

Тепло людських сердець

У діяльності громадської ради при Скадовській райдержадміністрації склалася добра традиція починати новий робочий рік з ґрунтовного підведення підсумків за рік минулий, звіту про досягнення...

У Скадовській міській раді депутати обрали заступників міського голови.

На VIІI сесії Скадовської міської ради VIІI скликання, першим питанням було розглянуто питання затвердження заступників міського голови. Кількістю 25 голосів "За" депутати обрали заступниками Скадовського міського...