Ні, олів’є то беззаперечно і ніхто на його першість не зазіхає. Можна ще готувати шубу, салат з куркою, різні слоєні салати, салат “Цезар” класичний чи у будь якому його варіанті, а ще грецький, іспанський…, головне щоб гаманець витримав та холодильник не репнув.
Що таке “Грецький” салат.
От наприклад “грецький салат”, що то по вашому? Грецький салат, це салат який готують греки у себе в Греції з грецьких овочів, грецької оливкової олії, грецьких олив та грецького сиру Фета. Це звичайний салат “з усього що є” на простій селянській грецькій кухні.
Я теж часто готую грецький салат, тобто салат з усього що у мене є. Але коли на Скадовському хлібзаводі почали пекти цибулевий хліб, все змінилось…
Скадовський цибулевий хліб
Скадовський цибулевий хліб зразу полюбився скадовчанам, він ароматний, смачний, містить крім цибулі ще й спеціїї та різні трави. Хтось полюбляє скадовський цибулевий хліб свіжим-свіжим, щоб з вершковим маслом та сиром, а хтось питає “вчорашній є?”. Я люблю “вчорашній”, він духмяніший (трави вже розкрились), підходить для грінок та тостів та і з маслом ще ого-го як смачно. Так от про салат.
Простий салат з цибулевим хлібом до новорічного столу і на кожен день.
От чесно, цей салат нічим не поступається “Грецькому” салату, він такий самий смачний, а може і смачніший та ще й значно заощадить гроші, які на передодні свят просто тануть як сніг, якого і так нема. Тож по черзі.
Беру помідори, зелень яка є, оливки, лимон, оливкову олію, сир Фета, сіль та цукор (зовсім чуть-чуть) та одну булочку Скадовського цибулевого хліба. Це святковий варіант.
А “на кожен день”, тобто без заморських продуктів, беріть ті ж помідори, зелень яка є, замість оливок підуть кислі огірки, оливкову олію замінить наша соняшникова сиродавлена олія (є у пана Валерія на Скадовському ринку) або смажена, то хто як полюбляє, а сир беру з фермерського господарства Ігоря Гусака, або сир Фету з магазину.
Скадовський цибулевий хліб нарізаю на добренькі шматочки, підсмажую на пательні або підсушую у духовці.
Нарізаю помідори, теж крупненько,
Салат мию та рву на шматочки
Складаю в миску: помідори, салат, оливи, ще можна додати цибульки. Посолити, додаємо дрібку цукру, сік з лимону
та олійку.
Все треба перемішати. Королева цього салату – юшка яка утворюється на дні миски!
Тепер готовий салат викладаємо на тарілку, посипаємо крихтами сиру Фета, а хліб надіваємо на шпажку та подаємо окремо, щоб він не розім’як та не розкис поки всі не розсядуться за столом.
Потім цибулеві сухарики знімають зі шпажки та пропитують їх юшкою з салату. То смакота!
А коли компанія велика і банкет починається з простого салату з цибулевим хлібом, то зробіть так
ніхто не образиться.
Смачного!